Header

Historia och arv


Vår historia från 1800-talet fram till KFC Sverige idag.

Hur allting började

Harland Sanders föds i Henryville, Indiana. Vissa säger att hans första ord var "kyckling", men det är nog mer sannolikt att det var ”mamma” eller ”pappa”. Till dess att man uppfinner tidsresor är det svårt att veta exakt vad som sades.

Framgångsrik 40-åring

Harland Sanders fyller 40 år. Han köper ett motell och café i Corbin i Kentucky där han börjar servera sin kyckling med inspiration från den amerikanska södern. Fem år senare är han så framgångsrik att guvernören befordrar honom till "Kentucky Colonel" med anledning av hans framträdande position i samhället. Därefter kom han att bli känd som Colonel Sanders. 

Harland Sanders hemlighet

Harland Sanders färdigställer blandningen av de 11 örter och kryddor som kom att göra KFC berömt. Endast en handfull människor har någonsin känt till hela receptet. Vi kan tyvärr inte säga vilka de är, det är topphemligt. Många har frågat men få har fått svar.

Den vita kostymen

Harland Sanders klär sig i vit kostym för första gången. Från och med nu visade han sig aldrig mer offentligt i något annat. På vintern använde han en kostym i ylle och på sommaren bytte han till en tunnare i bomull. Men alltid vit och alltid dubbelknäppt. Sju år senare, introducerade KFC sin unika Bucket.

KFC säljs och expanderar

Ett nätverk av franchisetagare växer fram över hela USA och nio år senare tycker 74-åriga Sanders att det är dags att börja ta det lugnt och säljer därför KFC till investerare. Ett år senare öppnas den första europiska restaurangen i England. 1976 visar en oberoende undersökning att Colonel Sanders (Harland Sanders) är den andra mest igenkännbara kändisen i världen.

En ikon går ur tiden

90 år gammal avlider Harland Sanders men KFC:s varumärke fortsätter att växa med restauranger över hela världen. Hans arv lever vidare genom det ursprungliga kycklingreceptet och företagets logotyp anpassar sig under årens lopp, men Sanders ansikte finns alltid kvar.

KFC syns från rymden

Den nya loggan firas med att KFC skapar en bild så stor att man kan se den från rymden. Det tog ungefär 24 dagar att montera den 8 000 kvadratmeter stora bilden i Mojaveöknen, USA.

Miljötänk och hälsa

För att skapa sundare mat och sänka koldioxidutsläppen började Storbritannien ersätta palmoljan i frityroljan med rapsolja. I Sverige används en kombination av solros- och rapsolja som återvinns och sedan omvandlas till nya produkter på en svensk återvinningsanläggning.

KFC kommer till Sverige

Första KFC-restaurangen som drivs av NSP öppnade i Lockarp utanför Malmö. Vi ses!